Butik tysięcy
smaków

Sklep Alembik jest zlokalizowany przy Muzeum Polskiej Wódki,
w zabytkowym budynku Zakładu Rektyfikacji na terenie Centrum
Praskiego Koneser. Tu poznasz kolekcjonerskie edycje, zorganizujemy
degustację lub prywatne zakupy w kameralnej przestrzeni butiku.

Alembik

Odkryj kolekcję
naszych
unikatowych
produktów

Pakiet Aberlour

Kup butelkę Aberlour 16YO, a Aberlour 12YO kupisz 15% taniej.

Odkryj smak polskiej wódki

Przy zakupie zestawu Wyborowa Ziemniak + Wyborowa Pszenica (500/700 ml) dedykowany rabat 15% na obie butelki.

NASZE
POWODY
DO
DUMY

THE GLENLIVET XXV

The Glenlivet XXV mieści się w klasie ultra premium zarówno pod względem smaku, jak i opakowania. Wyselekcjonowane roczniki vintage finiszują w beczkach po sherry z pierwszego nalewu, które nadają tej prestiżowej whisky bogaty i pełny profil. Każda partia jest numerowana, a każda butelka opakowana w piękną dębową skrzynkę.

Odkryj bogatą ofertę Alembik

SONIA
GARBOWSKA

Z branżą alkoholową związana od dekady, swoją przygodę rozpoczęła od pracy z barem.

Z czasem tworzenie nowych konceptów koktajlowych zamieniło w pasję, a codzienna praca w reprezentowanie kraju na międzynarodowej arenie konkursowej. Prywatnie miłośniczka zwierząt i roślinnej kuchni. Jej ulubiony drink to Jameson z piwem imbirowym i cząstką limonki.

Wojciech
Cyran

Wojtek Cyran, ambasador win i szampanów w Pernod Ricard. Związany z winem od ponad 10 lat, swoje winiarskie szlify zdobywał pracując i szkoląc się we Francji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Nowej Zelandii i Australii.

Absolwent kursu WSET 4 Diploma. Poza winem uwielbia góry i bieganie. Na bezludną wyspę zabrałby butelkę schłodzonego Szampana i czerwone wino z regionu Rioja. Poleca: Perrier-Jouët Grand Brut, Campo Viejo Gran Reserva.

Dariusz
Fabrykiewicz

Moja pasja do whisky wzrastała od wielu lat. Zainspirowany chęcią zgłębiania wiedzy na temat whisky rozpocząłem swoją edukację związaną z tym trunkiem. Poznałem tajniki produkcji, pochodzenia oraz historię jej powstania. Przez lata praktyki nauczyłem się instynktownie rozróżniać jej zapach, smak i charakter.

W zdobywaniu informacji na jej temat bardzo pomogła mi niezliczona ilość fachowych podręczników, gdzie mogłem zapoznać się z różnorodnymi opiniami i wskazówkami wyrażanymi przez fachowców w tej dziedzinie. Potem rozpocząłem swoje podróże do Szkocji aby osobiście na miejscu poczuć klimat w którym tworzy się najlepsze whisky na świecie. Spotkania z twórcami i pasjonatami whisky upewniły mnie, że jest to trunek, któremu warto poświęcić jeszcze więcej czasu na poznanie go na wskroś… Dziś wiedzą i doświadczeniem, które zdobyłem mogę dzielić się z innymi co sprawia mi ogromną satysfakcję