
ABERLOUR 12YO
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
BARWA: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
ZAPACH: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
SMAK: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
FINISZ: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Przepis

Whisky Sour
Na początek przygotuj składniki, czyli:
- 45 ml whiskey,
- białko z kurzego jajka,
- 20 ml sok z cytryny,
- syrop cukrowy,
- lód w kostkach,
- dodatki dekoracyjne, np. wisienka koktajlowa.
Do wykonania drinka w tej wersji potrzebny będzie ci również shaker, dzięki któremu dokładnie wymieszasz wszystkie składniki. Jak powinieneś postępować, by osiągnąć dobry efekt?
Na początek zanurz jajko na 10 sekund we wrzątku, a następnie oddziel białko od żółtka. Białko wlej do shakera, dodaj łyżkę soku z cytryny oraz 10–20 ml syropu cukrowego. Zamknij naczynie i energicznie potrząsaj nim przez 15 sekund. Gdy białko będzie ubite, dodaj 3–4 kostki lodu i alkohol. Ponownie zamknij shaker i potrząsaj przez 20 sekund. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie połączone, przelej napój do szklanki.