ABERLOUR 12YO

Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.

Alcohol Vol 40%
Pojemność 0,7 l
Kraj pochodzenia Szkocja

BARWA: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
ZAPACH: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
SMAK: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
FINISZ: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny

Przepis

Whisky Sour

Na początek przygotuj składniki, czyli:

  • 45 ml whiskey,
  • białko z kurzego jajka,
  • 20 ml sok z cytryny,
  • syrop cukrowy,
  • lód w kostkach,
  • dodatki dekoracyjne, np. wisienka koktajlowa.

Do wykonania drinka w tej wersji potrzebny będzie ci również shaker, dzięki któremu dokładnie wymieszasz wszystkie składniki. Jak powinieneś postępować, by osiągnąć dobry efekt?

Na początek zanurz jajko na 10 sekund we wrzątku, a następnie oddziel białko od żółtka. Białko wlej do shakera, dodaj łyżkę soku z cytryny oraz 10–20 ml syropu cukrowego. Zamknij naczynie i energicznie potrząsaj nim przez 15 sekund. Gdy białko będzie ubite, dodaj 3–4 kostki lodu i alkohol. Ponownie zamknij shaker i potrząsaj przez 20 sekund. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie połączone, przelej napój do szklanki.

Musisz mieć ponad 21 aby wejść na stronę.

Wprowadź datę urodzenia

Please enter a valid value for the fields: {fields}

You must be of legal age to access the site

Zapamiętaj mnie

Nie zaznaczaj tego pola, jeśli dostęp do komputera mogą mieć osoby poniżej ustawowego wieku spożywania alkoholu.

Wchodząc na tę stronę, wyrażasz zgodę na nasze ZASADY I WARUNKI, OŚWIADCZENIE O PRYWATNOŚCI. Przeczytaj naszą Politykę prywatności, aby dowiedzieć się więcej. Przeczytaj ENJOY RESPONSIBLY. Nasza marka promuje odpowiedzialne i umiarkowane spożywanie alkoholu.