
ABERLOUR 12YO
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
BARWA: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
ZAPACH: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
SMAK: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
FINISZ: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Przepis

La Isla Bonita
Będą ci potrzebne:
- gin (100 ml),
- sok z czarnej porzeczki (50 ml),
- sok z ćwiartki cytryny,
- woda gazowana,
- plasterek cytryny,
- lód.
Co dalej? Gin, sok z czarnej porzeczki oraz cytryny połącz ze sobą w shakerze, dodaj kilka kostek lodu i energicznie potrząsaj. Następnie przelej płyn do kieliszka, wlej wodę gazowaną i udekoruj plasterkiem cytryny.