Ballantines 17yo
Ballantine’s 17YO dzięki starannemu połączeniu whisky słodowych i zbożowych ze wszystkich rejonów kraju zawiera w sobie całą gamę smaków Szkocji. Pierwsza i najczęściej nagradzana 17-letnia szkocka whisky typu blended, jest doceniana przez ekspertów i koneserów na całym świecie.
BARWA: bursztynowo-złota
ZAPACH: głęboki, zbalansowany, elegancki i gładki, z nutą słodkiej wanilii, dębu i muśnięciem dymu
SMAK: pełny i wielowarstwowy, z intensywnymi miodowymi i kremowo-waniliowymi akcentami, z nutami dębu i korzennej lukrecji
FINISZ: długi, słodki i delikatny, z posmakiem korzennym
Przepis
Whisky Sour
Na początek przygotuj składniki, czyli:
- 45 ml whiskey,
- białko z kurzego jajka,
- 20 ml sok z cytryny,
- syrop cukrowy,
- lód w kostkach,
- dodatki dekoracyjne, np. wisienka koktajlowa.
Do wykonania drinka w tej wersji potrzebny będzie ci również shaker, dzięki któremu dokładnie wymieszasz wszystkie składniki. Jak powinieneś postępować, by osiągnąć dobry efekt?
Na początek zanurz jajko na 10 sekund we wrzątku, a następnie oddziel białko od żółtka. Białko wlej do shakera, dodaj łyżkę soku z cytryny oraz 10–20 ml syropu cukrowego. Zamknij naczynie i energicznie potrząsaj nim przez 15 sekund. Gdy białko będzie ubite, dodaj 3–4 kostki lodu i alkohol. Ponownie zamknij shaker i potrząsaj przez 20 sekund. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie połączone, przelej napój do szklanki.