Ballantines 17yo

Ballantine’s 17YO dzięki starannemu połączeniu whisky słodowych i zbożowych ze wszystkich rejonów kraju zawiera w sobie całą gamę smaków Szkocji. Pierwsza i najczęściej nagradzana 17-letnia szkocka whisky typu blended, jest doceniana przez ekspertów i koneserów na całym świecie.
BARWA: bursztynowo-złota
ZAPACH: głęboki, zbalansowany, elegancki i gładki, z nutą słodkiej wanilii, dębu i muśnięciem dymu
SMAK: pełny i wielowarstwowy, z intensywnymi miodowymi i kremowo-waniliowymi akcentami, z nutami dębu i korzennej lukrecji
FINISZ: długi, słodki i delikatny, z posmakiem korzennym

Alcohol Vol 40%
Pojemność 0,7 l
Kraj pochodzenia Szkocja
Dodaj do listy
Dodaj do listy

Przepis

Whisky Sour

Na początek przygotuj składniki, czyli:

  • 45 ml whiskey,
  • białko z kurzego jajka,
  • 20 ml sok z cytryny,
  • syrop cukrowy,
  • lód w kostkach,
  • dodatki dekoracyjne, np. wisienka koktajlowa.

Do wykonania drinka w tej wersji potrzebny będzie ci również shaker, dzięki któremu dokładnie wymieszasz wszystkie składniki. Jak powinieneś postępować, by osiągnąć dobry efekt?

Na początek zanurz jajko na 10 sekund we wrzątku, a następnie oddziel białko od żółtka. Białko wlej do shakera, dodaj łyżkę soku z cytryny oraz 10–20 ml syropu cukrowego. Zamknij naczynie i energicznie potrząsaj nim przez 15 sekund. Gdy białko będzie ubite, dodaj 3–4 kostki lodu i alkohol. Ponownie zamknij shaker i potrząsaj przez 20 sekund. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie połączone, przelej napój do szklanki.