JAMESON CASKMATES STOUT EDITION
Efekt przypadkowego spotkania mistrza destylacji Jameson Whiskey i głównego browarnika lokalnego rzemieślniczego browaru w Cork, w wyniku którego powstał plan stworzenia piwa w beczkach po irlandzkiej whiskey oraz whiskey leżakującej w tych samych beczkach, przepełnionych stoutowymi nutami. Rezultat przerósł ich oczekiwania i dziś też możemy się nim cieszyć pod postacią Jameson Caskmates.
ZAPACH: owoców takich jak zielone jabłka i gruszki, przypraw korzennych
SMAK: delikatny akcent nut chmielowych oraz ziaren kakao, marcepanu i opalanego dębu
FINISZ: długi i słodki, z nutami czekolady mlecznej i karmelu
Przepis
Whisky Sour
Na początek przygotuj składniki, czyli:
- 45 ml whiskey,
- białko z kurzego jajka,
- 20 ml sok z cytryny,
- syrop cukrowy,
- lód w kostkach,
- dodatki dekoracyjne, np. wisienka koktajlowa.
Do wykonania drinka w tej wersji potrzebny będzie ci również shaker, dzięki któremu dokładnie wymieszasz wszystkie składniki. Jak powinieneś postępować, by osiągnąć dobry efekt?
Na początek zanurz jajko na 10 sekund we wrzątku, a następnie oddziel białko od żółtka. Białko wlej do shakera, dodaj łyżkę soku z cytryny oraz 10–20 ml syropu cukrowego. Zamknij naczynie i energicznie potrząsaj nim przez 15 sekund. Gdy białko będzie ubite, dodaj 3–4 kostki lodu i alkohol. Ponownie zamknij shaker i potrząsaj przez 20 sekund. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie połączone, przelej napój do szklanki.