O diabelskim winie
słów kilka...

Ciemnozielona butelka, eleganckie kieliszki, atmosfera celebracji – stanowiąc nieodłączną część wielu uroczystości, szampan towarzyszy nam w najważniejszych momentach życia. 

 

Krótka lekcja historii

Utożsamiany z luksusem i hucznym świętowaniem trunek, szampan to szczególny rodzaj wina musującego. Produkowany jest głównie w Szampanii – regionie w północno-wschodniej Francji, któremu zawdzięcza swoją nazwę.
Szczególna cecha szampana, a jednocześnie powód dla którego jest naturalnie gazowany, to jego szybkie butelkowanie, jeszcze przed ukończeniem pierwszej fermentacji. 

Dalsza część procesu – zwana metodą tradycyjną (szampańską) – zachodzi w butelkach. Drożdże metabolizują cukier do etanolu i dwutlenku węgla, który odpowiada za tworzenie cennych bąbelków.  Za sprawą wybuchających korków i pękających butelek, szampan sprawiał winiarzom wiele problemów, zyskując przy tym miano “wina diabelskiego”

Wszystko wskazuje na to, że to Anglicy jako pierwsi starali się celowo uzyskać w winie bąbelki, bezpośrednio przykładając rękę do wzrostu jego popularności – końcem XVIII wieku szampan eksportowany był już nawet do Stanów Zjednoczonych. 

Szampan czy wino musujące?

Różnica między winem musującym, a szampanem (który musi spełniać ściśle określone warunki) nie jest niestety dla wielu oczywista. Szczególnie w okresie noworocznym możemy zaobserwować wysyp artykułów czy też poradników, rekomendujących listy “tanich szampanów”, będących w rzeczywistości wątpliwej jakości winami musującymi.

My uważamy, że prawdziwą celebrację warto doprawić prawdziwym szampanem.

W naszym sklepie znajdziesz butelki z najbardziej cenionych domów szampana, takich jak G.H Mumm czy Perrier Jouet, a nasz zespół chętnie doradzi Ci w wyborze.

W naszym sklepie chętnie opowiemy Ci o szampanach, które wzbogacą Twoje świętowanie, a ich nieprzeciętny smak nie ujdzie uwadze Twoich gości. W butiku Alembik każdy znajdzie coś dla siebie.