BUMBU

Bumbu to marka należąca do firmy Sovereign Brands, jej wyłącznym dystrybutorem jest Pernod Ricard.

Sovereign Brands powstała jako rodzinna firma, założona w 1999 roku przez braci, Bretta i Briana Berish. Poza Bumbu mają markę ginu McQueen and the Violet Fog, a także wina musujące robione w Burgundii – Luc Belaire i francuski likier Villon. Ich produkty obecne są na ponad 100 rynkach. Inwestycja Pernod Ricard pozwoli w ciągu najbliższych dwóch lat poszerzyć portfolio produktów o sześć nowych kategorii.

Bumbu to rumy z Barbadosu i Panamy. Leżakowane, zestawiane i butelkowane w tych dwóch miejscach. Symbol na butelce ma przedstawiać krzyż na starych pirackich mapach, którym oznaczano skarb.

Bumbu Original (40%)

Bumbu Original to destylat z Barbadosu z West Indies Rum Company, a wykorzystana do produkcji melasy trzcina cukrowa jest aż z ośmiu różnych państw Karaibów i Ameryki Południowej. To rum leżakowany w beczkach po bourbonie przez średnio 5-6 lat, choć są tu też destylaty piętnastoletnie. Jest to rum infuzjowany, z dodatkiem naturalnych aromatów, m.in. to: wanilia z Madagaskaru, karmel, cynamon, banany. Zapach bardzo słodki, deserowy – banan, budyń waniliowy, cynamon. W smaku dużo toffi i wanilia. Finisz dla kontrastu przyjemnie gorzkawy – wanilia, wafelek, toffi, kakao, cynamon. 

Popularny koktajl Bumbonic to wersja Bumbu Original z tonikiem. Inny sugerowany koktajl to klasyczny rum sour.

Bumbu XO (40%)

Leżakowany 6-15 lat w beczkach po bourbonie i finiszowany przez sześć miesięcy w beczkach po sherry oloroso. Trzcina cukrowa jest z Panamy, tu też odbywa się destylacja w zakładzie CLN – Consorcio Licorero Nacional. W zapachu odnajdziemy dużo beczki, nuty tytoniowe, cynamon, imbir. Smak jest lekki, czuć w ustach orzechy laskowe, wanilię, ale też nuty taniczne, wytrawne, tytoniowe. Finisz przyjemny, rozgrzewający, a w nim dużo orzechów laskowych, ciasto ze śliwkami, kakao.

Do podawania solo, jako rum kontemplacyjny.

Bumbu Crème (15%)

Najmłodszy w rodzinie jest śmietankowo-rumowy likier Bumbu Crème. Są tu dodane do rumu m.in.: kokos, cynamon, kardamon, mięta, oczywiście śmietanka. Podstawę stanowi leżakowany kilka lat rum z Panamy. Mięta wniosła rześkość, poza tym w zapachu znajdziemy karmel, kokosy. W ustach przyjemnie rześko – miętowo. Jak czekoladka After Eight, także mleczna, waniliowa śmietanowość i sporo kokosa. Pasuje do piña colada, do ice coffee, jak i do podawania sam na lodzie, do deserów.

Musisz mieć ponad 21 aby wejść na stronę.

Wprowadź datę urodzenia

Please enter a valid value for the fields: {fields}

You must be of legal age to access the site

Zapamiętaj mnie

Nie zaznaczaj tego pola, jeśli dostęp do komputera mogą mieć osoby poniżej ustawowego wieku spożywania alkoholu.

Wchodząc na tę stronę, wyrażasz zgodę na nasze ZASADY I WARUNKI, OŚWIADCZENIE O PRYWATNOŚCI. Przeczytaj naszą Politykę prywatności, aby dowiedzieć się więcej. Przeczytaj ENJOY RESPONSIBLY. Nasza marka promuje odpowiedzialne i umiarkowane spożywanie alkoholu.