Bumbu to marka należąca do firmy Sovereign Brands, jej wyłącznym dystrybutorem jest Pernod Ricard.
Sovereign Brands powstała jako rodzinna firma, założona w 1999 roku przez braci, Bretta i Briana Berish. Poza Bumbu mają markę ginu McQueen and the Violet Fog, a także wina musujące robione w Burgundii – Luc Belaire i francuski likier Villon. Ich produkty obecne są na ponad 100 rynkach. Inwestycja Pernod Ricard pozwoli w ciągu najbliższych dwóch lat poszerzyć portfolio produktów o sześć nowych kategorii.
Bumbu to rumy z Barbadosu i Panamy. Leżakowane, zestawiane i butelkowane w tych dwóch miejscach. Symbol na butelce ma przedstawiać krzyż na starych pirackich mapach, którym oznaczano skarb.
Bumbu Original (40%)
Bumbu Original to destylat z Barbadosu z West Indies Rum Company, a wykorzystana do produkcji melasy trzcina cukrowa jest aż z ośmiu różnych państw Karaibów i Ameryki Południowej. To rum leżakowany w beczkach po bourbonie przez średnio 5-6 lat, choć są tu też destylaty piętnastoletnie. Jest to rum infuzjowany, z dodatkiem naturalnych aromatów, m.in. to: wanilia z Madagaskaru, karmel, cynamon, banany. Zapach bardzo słodki, deserowy – banan, budyń waniliowy, cynamon. W smaku dużo toffi i wanilia. Finisz dla kontrastu przyjemnie gorzkawy – wanilia, wafelek, toffi, kakao, cynamon.
Popularny koktajl Bumbonic to wersja Bumbu Original z tonikiem. Inny sugerowany koktajl to klasyczny rum sour.
Bumbu XO (40%)
Leżakowany 6-15 lat w beczkach po bourbonie i finiszowany przez sześć miesięcy w beczkach po sherry oloroso. Trzcina cukrowa jest z Panamy, tu też odbywa się destylacja w zakładzie CLN – Consorcio Licorero Nacional. W zapachu odnajdziemy dużo beczki, nuty tytoniowe, cynamon, imbir. Smak jest lekki, czuć w ustach orzechy laskowe, wanilię, ale też nuty taniczne, wytrawne, tytoniowe. Finisz przyjemny, rozgrzewający, a w nim dużo orzechów laskowych, ciasto ze śliwkami, kakao.
Do podawania solo, jako rum kontemplacyjny.
Bumbu Crème (15%)
Najmłodszy w rodzinie jest śmietankowo-rumowy likier Bumbu Crème. Są tu dodane do rumu m.in.: kokos, cynamon, kardamon, mięta, oczywiście śmietanka. Podstawę stanowi leżakowany kilka lat rum z Panamy. Mięta wniosła rześkość, poza tym w zapachu znajdziemy karmel, kokosy. W ustach przyjemnie rześko – miętowo. Jak czekoladka After Eight, także mleczna, waniliowa śmietanowość i sporo kokosa. Pasuje do piña colada, do ice coffee, jak i do podawania sam na lodzie, do deserów.