“The single malt that started it all”
“Single malt, od którego wszystko się zaczęło” to określenie “destylarni legendy” Glenlivet – pierwszej legalnej destylarni w regionie Speyside, z której pochodzą nasze wyśmienite whisky The Glenlivet.
Początki…
Destylarnia powstała w 1824 roku, założona przez bimbrownika George’a Smitha. Od razu zyskała dużą popularność, zaczęto ją podrabiać, dlatego też wprowadzono w nazwie „The” przed Glenlivet, żeby podkreślić jej oryginalność.
Dolina Glenlivet otoczona jest górami i jest tam idealny klimat do dojrzewania whisky, służą trunkowi zwłaszcza bardzo niewielkie wahania temperatur. Źródło wody, zwane Josie, daje 14-16 tysięcy litrów wody na godzinę, ma stałą temperaturę i jest krystalicznie czyste.
Jak to wygląda?
Od 25 lat master distillerem jest Alan Winchester i to on odpowiada za wszystkie nowe wypusty. Destylarnia gromadzi 16 kadzi fermentacyjnych z sosny oregońskiej i siedem par dużych alembików. Beczki po bourbonie i po sherry, oraz w niewielkim stopniu nowe beczek z dębu francuskiego, leżakują w magazynach wysokiego składowania. Rozbudowa przeprowadzona w 2010 roku podwoiła wydajność destylarni, która aktualnie produkuje około 11 milionów litrów whisky rocznie.
Charakterystyka trunku
Wysokie i szczupłe alembiki dodają whisky owocowe lekkie aromaty typowe dla Speyside. Alembiki beczkują whisky z mocą 63,5%. Styl The Glenlivet to whisky delikatne, słodkie, z nutami wanilii, kwiatów, jabłek.